"een kleurrijke wandeling naar je hart"


Rouw en verliesgroepen

13-09-2016 13:11

Kleuters: 

Voor deze leeftijd groep is verschillende groepen minder belangrijk, dit omdat deze kinderen de wereld nu eenmaal heel anders ervaren. Voor hun ligt het overlijden van oma, voor ons volwassenen bijna niet te begrijpen, op dezelfde golflengte als de kat. Wat voor deze kinderen ten eerste heel belangrijk om heel eerlijk te zijn, ook de allerjongste! Ten tweede moeten deze kinderen de kans krijgen om te mogen spelen en dan  te verwerken. Als een kleuter niet de kans krijgt om in vrijheid te spelen, zoals ziekenhuisje, begrafenisje en meer zal het verwerken ook niet op gang komen. In de groepen voor deze leeftijd zal er getekend, geknutseld, getimmerd, gescheurd, gedanst, gezongen en gesproken worden in spreektaal, maar ook zeker in beeldtaal, zodat ze vooral hun eigen! onzekerheden kunnen  verwerken.

7 t/m 11 jaar en 12+ jaar:  twee leeftijdsgroepen elk twee verschillende groepen, nl:                         

“ik woon in 2 huizen”  en  “ik ben je kwijt”.

2 groepen, omdat scheiding van ouders nu eenmaal iets heel anders is dan verlies van een dierbare. De impact is natuurlijk voor beide groepen enorm. Soms merk je pas na jaren dat je kind niet goed in zijn vel zit, soms al na 6 maanden merk  je dat de verwerking stagneert. De schouders zijn eenvoudigweg te smal voor deze grote last. Ze hebben een steuntje nodig.

Via allerlei vaak beeldende opdrachten gaan we dat wat we verloren hebben weer oproepen, tekenend gebeurt dat deels intern; goed voor binnenvetters. Als we na het tekenen erover vertellen aan elkaar, de lotgenoten, helpt dat om er afscheid  van te nemen. Ik als begeleider van de groep zal dit deskundig begeleiden en emoties peilen die er nog spelen. Die kunnen zijn:

·         Hoe verdrietig ben je nog?

·         Hoe boos ben je nog?

·         Voel jij je er schuldig over?

·         Wie heeft er volgens jou schuld aan?

·         Wat wil je er nog mee?

Tekenen met kind(eren) en hun ouders met terminale ziekte zelf of binnen hun gezin.

Afscheid nemen voor altijd is iets onwezenlijks. Toch is het belangrijk om kinderen mee te nemen in de belangrijke gebeurtennissen. Al lijkt het heel emotioneel voor kinderen, ze kunnen juist veel aan als ze mogen meedoen en meedelen in de emoties die er spelen. Daarnaast  zeer belangrijk voor de verwerking in het verdere leven.

Voor de ouders is het vaak zo moeilijk, omdat de eigen emoties meespelen en je het liefste je kind wil beschermen. Ik kan als rouw en verliesdeskundige helpen om deze moeilijk fase samen met uw kind(eren) en u te doorlopen. Suggesties aanbieden wat u nog zou kunnen doen voor nu of later, wat uw kind zou kunnen maken, etc. Alles op uw manier, passende bij de leeftijd van de kinderen en uw gezin!

Voor vragen, informatie of een persoonlijk gesprek kunt u altijd contact zoeken, want ieder mens beleefd zijn of haar onzekerheden. Ieder mens ervaart het anders. Er is dus  geen bijsluiter die voor u geschikt is. Juist omdat het zo belangrijk is om juist dit stuk van het leven op je eigen (unieke) manier te beleven en te doorleven. Elke rouw en verliesgroep  zal ook weer uniek zijn, omdat een groep uit 4 of 5 unieke kinderen bestaat met elk hun eigen unieke verhaal.

—————

Terug