"een kleurrijke wandeling naar je hart"


 Rouw, verlies en scheiding

 Als zekerheden gaan wankelen door rouw, verlies, ziekte 
  

 Sommige mensen krijgen al heel vroeg veel op hun bordje. Kinderen soms, die te maken krijgen met ziekte of dood binnen hun gezin of van zeer nabij. We willen het onze  kinderen het liefst besparen. Gelukkig overkomt het ook veel kinderen niet, maar kinderen worden soms toch al op jonge leeftijd geconfronteerd met ziekte of de dood  van een broertje of zusje, een opa of oma of een van de ouders. Vooral dat laatste heeft natuurlijk een enorme impact op het leven van een kind. 

 Zekerheden gaan ook wankelen als kinderen te maken krijgen met de scheiding van hun ouders.  De scheiding van ouders is een traumatische ervaring voor kinderen. Deze kinderen rouwen zichtbaar of onzichtbaar om het verlies van hun gezin. Ieder kind gaat anders om zijn onzekerheden. Het ene kind zal huilen en er veel over willen praten. Het andere kind reguleert zijn verdriet door de volgende dag vrolijk met zijn vriendjes te gaan spelen. Het is voor ouders en verzorgers belangrijk om dit gedrag juist te intepreteren. 

Kinderen die veel te verwerken hebben en hier wel een steuntje in de rug bij kunnen gebruiken wil ik uitnodigene om samen met mij in individuele (teken)sessies het zwarte verdriet, de pijn, de zorgen kleur te geven, zodat de deuren van het hart zich openen. In mijn atelier in Zuidwolde (of op locatie) zullen we via creatieve communicatie, dat wat we verloren hebben weer oproepen. Tekenend gebeurt dat deels intern; goed voor binnenvetters. Als we na het tekenen erover vertellen aan elkaar, (soms ook aan lotgenoten) helpt dat bij de verwerking en om afscheid te nemen van de knagende pijn. Ik ben tekentaaldeskindige en rouw/verlies begeleider en zal met zorg begeleiden en emoties peilen die er nog spelen. Er zal ruimte zijn voor een lach en een traan. Door de juiste opdrachten zal veel spanning kunnen verdwijnen en zal er weer ruimte in het hoofd ontstaan.