
"een kleurrijke wandeling naar je hart"
Tekentaaldeskundige
Werken met de taal van tekens, Tekentherapie is een laagdrempelige vorm van therapie, want tekenen voelt voor kinderen heel natuurlijk. Elk kind wil van oorsprong zich creatief uiten, wil zijn sporen nalaten. Door middel van tekenen wordt een kind uitgedaagd zijn verhaal te uiten op papier. Zo'n tekening vertelt vaak veel over hemzelf en over dat wat hem bezighoudt.
Kinderen die verbaal moeite hebben hun gevoelens te uiten, maken graag gebruik van de tekentaal. Wat een kind met woorden niet kan vertellen kan vaak wel in een tekening worden gezien. Een tekentaaldeskundige kijkt dan niet naar wat er getekend is, maar naar hoe het er is getekend en op welke plaats. Want dat stukje van tekenen doen we onbewust, we willen een huis tekenen, dat gebeurt bewust, maar de plek waar het huis staat op het papier, de grootte, dak, muren, bodem, deuren, etc. dat zijn zaken die we onbewust invullen op papier. En de taal van die tekens is de taal die een tekentaaldeskundige gaat lezen samen met de tekenaar. Vanuit de tekening worden dan gesprekken gevoerd, want alles wat je tekent gaat over ( of ben ) jezelf. Soms wordt er daarna nog iets toegevoegd aan een tekening, zo'n toevoeging kan voor het kind al helend werken.
Het is een werkvorm waarin het kind zijn emoties en gevoelens mag uiten. Het is in de tekentaal dan ook niet vreemd om eens even lekker te krassen, energetisch tekenen heet dat, om stress en/of boosheid kwijt te raken. Soms wordt het papier verscheurd om iets wat naar voelt letterlijk te vernietigen. Soms leert het kind om troost-krullen te tekenen om zichzelf een troostend gevoel te geven. Verschillende manieren en technieken van tekenen maakt veel emoties en gevoelens los, door te praten op papier kan je deze emoties verwoorden.
Het is niet nodig dat het kind (of de volwassenen) goed of graag tekent. Het is wel belangrijk dat de coachee weet waaraan het wil werken, dat er een hulpvraag is. Tijdens een intake gesprek ga ik samen met de ouders/verzorgers kijken wat de hulpvraag van de ouders is. Als het kind/volwassenen daadwerkelijk voor hulp komt zal ik ook met het kind zijn eigen hulpvraag bepalen, altijd door middel van tekenen, krassen, scheuren ... Als de hulpvraag van de coachee afwijkt van de ouder, dan gaat de hulpvraag van de coachee voor.
Een hulpvraag kan zijn:
Tekengroep "piekerkinderen"
Is jouw kind goed in piekeren?
Wil jouw kind altijd alles (te) perfect doen?
Is jouw kind onzeker, verlegen of faalangstig?
Dan is deze tekengroep wat voor jouw kind!
Passen enkele of alle kenmerken bij jouw kind
♥ Het heel goed kunnen nadenken. Soms te goed….
♥ Alles heel spannend kunnen vinden. Want wat nou als dit of dat gaat gebeuren?
♥ Vrienden maken best eng en moeilijk vinden.
♥ Verlegen zijn.
♥ Niet in slaap kunnen komen. Het hoofd gaat maar door en door.
♥ Zich snel kunnen aanpassen aan anderen.
♥ Weinig zelfvertrouwen hebben.
♥ Heel wijs kunnen zijn.
♥ Heel gevoelig zijn.
♥ Bang om fouten te maken.
♥ Perfectionistisch.
Dan heb je een prachtig kind!
Door een combinatie van mindful wandelen in de Falieberg met tips en truuks onderweg en intuïtief schilderen leren deze kinderen hoe ze zich kunnen ontspannen en tot rust komen. Maar ook voelen ze zich (nog) meer begrepen door contact met gelijkgestemden.
4x deelnemen €40,- | start bij voldoende deelname | per 14 dagen | max. 6 kinderen
Enkele voorbeelden van opdrachten
- Op zoek naar jouw speciale plek, wat zie, hoor, ruik en doe je?
- De prullenbak, gooi al je frustratie maar op het papier en ga daarna op zoek naar de leuke dingen.
- Vormtekenen, dit ben ik of wat is voor jou de beste plek in de groep.